Te midden van de St. Annastraat huist een bijzonder klein pandje. Geen alledaagse fashion, het is meer dan dat. Het is Dress for Succes. Een vrijwilligersorganisatie die zogezegd een positieve schakel is in de gemeente. Wie of wat is Dress for Succes?

Dress for Succes kent zijn bakermat in de Verenigde Staten waar Nancy Liblin in 1996 met een schamele $ 5000 een winkel startte voor  alleenstaande werkzoekende moeders. Inmiddels is het concept uit z’n voegen gebarst en kent het ruim 110 winkels in twaalf landen. In 2001 had Rotterdam de primeur om de eerste Dress for Succes winkel in Nederland te openen. Inmiddels heeft Nederland tien locaties waar een winkel zit gevestigd. Zo ook in Tilburg. Anders dan in de Verenigde Staten is dat Nederland zich ook richt op het kleden van mannen (Maravelias, 2013).

Kijkende naar de huidige maatschappij zijn er teveel mensen die geen baan hebben. Als er dan een geschikte vacature komt zijn er vaak nog honderd anderen die op de desbetreffende functie solliciteren. Wanneer je dan toch wordt uitgenodigd haalt men letterlijk en figuurlijk alles uit de kast om de baan te krijgen. Maar wat als dat weer niet lukt? Als je weer wordt afgewezen? Dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Naast het opstellen van een keurig cv is het uitzoeken van de juiste outfit eveneens een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek. Aangezien niet iedereen een walkin closet heeft met een scala aan mantelpakjes of andere keurige outfits, heeft Dress for Succes voor ieder wat wils. Met persoonlijke aandacht gaan de medewerkers van Dress for Succes samen met u opzoek naar de juiste de outfit. Het dragen van de juiste kleding heeft namelijk effect op uw houding, uitstraling en zelfvertrouwen. De eerste indruk is erg belangrijk voor de potentiële nieuwe werkgever. Het motto van Dress for Succes is dan ook : ‘Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk’.

Een experiment van enkele Amsterdamse studenten bevestigt dat het dragen van bepaalde kleding effect heeft op omstanders. Een als junk verklede student simuleerde een hartaanval op het Leidseplein. Het duurde bijna een halfuur tot hij hulp kreeg. Een week later hees dezelfde student zich in een donkerblauw pak, trok goed gepoetste schoenen aan en knoopte een mooie zijden das om. Weer simuleerde hij een hartaanval en deze keer schoten meerdere omstanders hem vrijwel onmiddellijk te hulp. (http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfmarketing/kleding)

Bij Dress for Success kan men bij het laten zien van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, geheel gratis, een geschikte outfit uitzoeken. Heeft men een baan gekregen, dan mag men op vertoon van een aanstellingsbrief o.i.d. nog een tweede stel kleding kiezen.

Ik ging op bezoek bij Dress for Succes in Tilburg nadat ik op facebook een berichtje voorbij had zien komen. Tijd voor nader onderzoek naar dit interessante concept. Ik heb een gesprek met Marjon (destijds coördinator) en enkele vrijwilligers. Ze verwelkomen met hartelijk in het pand waarnaar we al gauw in gesprek raken over Dress for Succes. ‘Sinds 2008 zit Dress in Tilburg gevestigd, waarvan de laatste vijf jaar in de St. Annastraat. Het team bestaat uit negen vrijwilligers, drie bestuursleden en één coördinator. Wij vinden het belangrijk om vanuit een bepaald vertrouwen met de klant aan de slag te gaan. De meeste zitten in een traject waarin ze vooral veel moeten. Hier mogen ze vooral zichzelf zijn, wij geven ze positieve aandacht. Een juiste outfit kan zoveel losmaken, met name zelfvertrouwen. Bij het uitkiezen van de outfit wordt gekeken naar de persoon, naar de branche waarin wordt gesolliciteerd en de middelen die men in huis heeft. Eigenlijk krijgen de mensen die hier komen een uur personal shopping.’ Vertelt Marjon trots. Per jaar helpt Dress for Succes tussen de 100 en 200 klanten aan een geschikte sollicitatie outfit. ‘Iedereen gaat hier met een goed gevoel de deur uit, dat geeft ons een kick!’

Vrijwilliger worden bij Dress for Succes of heeft u in de kast nog kleren die geschikt zijn voor een sollicitatiegesprek? Neem dan een kijkje op de website voor meer informatie. http://www.dressforsuccess.nl/dressforsuccess.tilburg.php

Openingstijden: dinsdag 10.00 tot 16.00 uur, woensdag 10.00 tot 13.00 uur en donderdag 13.00 tot 16.00 uur

 

Het Dress for Succes team Tilburg staat graag voor u klaar!