‘Het voornaamste wat we doen is kijken, signaleren’

“En als we iets tegenkomen melden we dat meestal via de BuitenBeter-app.’ Die erg handige app kan iedereen gebruiken en is misschien wel de snelste manier om de gemeente te wijzen op zaken als rondslingerend afval, overlast, kapotte straatverlichting en noem maar op.

Het Kromhoutpark ligt er verlaten bij. Een gesloopte fiets staat ergens met een stevig slot aan een boom vastgeketend. Dankzij een eerdere melding hangt er nu een waarschuwing op dat hij binnenkort geruimd gaat worden. Het is nu opgehouden met regenen en langs het water doemen wat silhouetten op: een jong gezin voert nog snel even de eendjes. We besluiten om via de Rooi Harten naar de Bredaseweg te lopen. Een gedeelte van de Rooi Harten is prachtig opgeknapt met mooie nieuwe appartementen. Een ander gedeelte is nog in aanbouw. Daar kijken we even rond en glijden bijna uit in de modder.

Wie vrijwilliger wordt, en die zijn altijd welkom en nodig, krijgt behalve een opvallende jas een korte training aangeboden. De wijkagent geeft uitleg en instructies, maar alle vrijwilligers bepalen onderling wie en wanneer op pad gaat. ‘Het moet geen verplichting worden: we doen dit omdat we dit leuk en nuttig vinden. Laatst werden we nog gecomplimenteerd door een aantal winkeliers op de Korvelseweg. Die zijn blij met ons.’‘Ik wil een steentje bijdragen aan een leefbare wijk voor mijn kinderen’ vult jonge vader Richard aan. ‘Sommige mensen praten eerder met ons dan dat ze met de gemeente of politie praten. We weten goed wat er leeft, ook wat betreft overlast en vandalisme.’
Via de Bredaseweg lopen we binnendoor naar de Capucijnenstraat. In het kunstmaanlicht lopen we buurtbewoner Wim tegen het lijf.
Ontstelt verhaalt hij over een enorme ontploffing in het steegje naast zijn huis die de buurt onlangs deed opschrikken.
We bekijken de schade die uiteindelijk gelukkig beperkt bleef tot wat verfvlekken. Een vuurwerkbom is tot daar aan toe: hier leek het echter te gaan om een uitgebreider recept met verfspuitbussen en meel. Met het Buurtpreventieteam bespreekt hij de mogelijkheid van een deur die de steeg zou kunnen afsluiten.
‘We kunnen echt nog wel mensen gebruiken, daarom hebben we nu op veel plaatsen posters opgehangen en inschrijfformulieren neergelegd. We zijn nu met zes man, en dat mogen er wel wat meer worden. ’Wilt u zich ook inzetten voor een leefbare wijk? Vrijwilligers van het Buurtpreventieteam lopen of fietsen door de wijk en zijn alert op bijzonderheden. Ze maken een praatje met buurtbewoners en weten zo wat er leeft in de buurt. Ook maken ze bewoners attent op onveilige situaties.
Het feit dat de vrijwilligers zichtbaar op straat aanwezig zijn schrikt inbrekers en vandalen af.
Bij de oude brandweerkazerne vertelt buurtkenner Bert honderduit over de komende herinrichting van dat stuk. In de Capucijnenstraat is er in een café een soort quiz aan de gang. Ik roep in de deuropening wat goede antwoorden en blijk achteraf tweede te zijn geworden. Verderop verplaatsen we wat afgedankte kerstbomen zodat die morgen meegenomen worden door de mannen van het BAT. We zien een poort van een parkje openstaan. Die hoort afgesloten te zijn. Richard neemt een kijkje met zijn zaklamp en sluit de poort. Het zit er weer op voor vanavond.
Wilt u misschien meer informatie of meteen aanmelden? Dat kan bij de gemeente via e-mail buurtpreventie@tilburg.nl. Of mail uw wijkagent Cor van Uden: team-tilburg-binnenstad@mw-brabant.politie.nl of bel 0900-8844 Op YouTube is een filmpje te zien over buurtpreventie in Tilburg. https://www.youtube.com/ watch?v=WjotmztuwzQ