De Tilburgse muurkrant, het blosje op de wangen van de stad

 

“Stadhuis bekent corruptie”, “Foute wouten”, “Stomp niet af, stomp terug”, “Vreten op aarde”. Vanaf 1978 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Ze werden geplakt op in het oog springende plaatsen als fabriekspoorten, bushaltes, in drukke winkelstraten. Regionaal Archief Tilburg bezit een grote verzameling muurkranten en koestert ze. Eén muurkrant is Tilburgs inzending vor een landelijke verkiezing onder archieven: Stuk van het Jaar. Help Tilburg mee naar de overwinning en stem! De verkiezing Stuk van het Jaar loopt in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis.

poster_a2-stuk-van-het-jaar-2016

Het taalgebruik op de muurkranten was vol actie en verontwaardiging, zoals te lezen is in ‘Vette friet in Tilburg’: ‘…een bus vol hogemieters uit Brugge aangevoerd. Ze willen van Beton en Winst van Tilburg leren hoe je de stad afbreekt met inspraak, zó dat het volk toch koest blijft”.
In 1995, na 17 jaar, stopt de muurkrant Tilburg. Zijn de aangekaarte misstanden opgelost? Welnee, de giftrein rijdt nog steeds, er zijn nog steeds te weinig handen aan het bed. Internet, weblogs en Twitter, daar kun je nu 24/7 moeiteloos je boodschap kwijt. De stad werd er zonder muurkrant wel een stuk saaier op.

Bekijk alle muurkranten op www.regionaalarchieftilburg.nl in de fotocollectie.

Breng je stem uit op www.stukvanhetjaar.nl/regionaalarchieftilburg