Nieuwjaarsborrel voor alle wijkbewoners

Wijkbestuur de Nieuwe Stede Organiseert i.s.m. SeniorenWerk de Nieuwe Stede, Biljartvereniging Zuid-West, Contour de Twern en alle besturen van de verenigingen een Nieuwjaarsborrel voor alle wijkbewoners

Locatie: wijkcentrum de Nieuwe Stede
Datum: donderdag 05 januari 2017
Tijd: van 16.00 tot 19.30 uur

Wijkcentrum De Nieuwe Stede
Capucijnenstraat 156
5025 LK Tilburg
Telefoon: 013-5436664

e.e.a. mogelijk gemaakt door verrijk je wijk

26 ste Verdiepingsmaaltijd over chocoladeletters

Sint gaat niet voorbij aan de 26 ste Verdiepingsmaaltijd op 10 november. Hij brengt chocoladeletters naar de Verdieping. Tussen de soep en aardappels zijn deze chocoladeletters van Tony Chocolonely te koop en is er uitleg over eerlijke chocolade. De Verdiepingsmaaltijd is een heerlijk vegetarisch driegangendiner, waarbij je het vlees niet mist. Elk van de ingrediënten voldoet aan minstens één van de volgende vier criteria: van het seizoen, lokaal geteeld, Fair Trade en/of biologisch. Elke maand werken we met een andere kok of koks samen tegen een vergoeding. U kunt zich hiervoor ook opgeven.

De inloop bij de Verdiepingsmaaltijd is vanaf 18.00 uur. Om 18.30 uur wordt de maaltijd geserveerd. Kosten per persoon € 8,- en kinderen tot en met 12 jaar en LETS-leden € 3,-.

Reserveren kan tot en met maandag 7 november via mailadres verdiepingsmaaltijd@gmail.com. Ook kunt u zich hier opgeven als kok. De locatie is het gebouw van De Verdieping (adres: Sint-Annastraat 20, Tilburg).
facebook

Tilburgse Muurkrant winnaar Stuk van het jaar 2016

De inzending van Regionaal Archief Tilburg is met ruim 7.000 stemmen gekozen tot hét Stuk van het Jaar 2016. Schrijfster Rosita Steenbeek maakte dit afgelopen weekend bekend tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam. Dit is een mooie opsteker voor het archief, dat een maand lang aandacht besteedde aan dit bijzondere archiefmateriaal.
Geheel oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, werden actief stemmen geworven. Een stemhokje op de markt, een wildplakactie met postertjes, een goedbezochte lezing, bijna dagelijks aandacht op de website, Twitter en Facebook en als klapper op de vuurpijl een nieuwe muurkrant gemaakt door Brabants Dagblad. Dit archiefmateriaal spreekt tot de verbeelding, zeker bij Tilburgers die de tijd van de muurkrant nog hebben meegemaakt. Nu Regionaal Archief Tilburg gewonnen heeft, schenkt het archief binnenkort een bedrag aan The Quiet Community, een organisatie die past bij de thema’s die in de muurkrant voorkomen.

Wisselbokaal
De prijs voor de winnaar is een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy. Verzetskrant de Luistervink van Stadsarchief Vlaardingen en een Van Nelle-affiche van Stadsarchief Rotterdam eindigden op de tweede, respectievelijk de derde plaats.

Maak kennis met de Nieuwe Stede!

Wijkcentrum opent deuren voor alle wijkbewoners en geïnteresseerden

Met veel enthousiasme presenteren verschillende organisaties, stichtingen, verenigingen en (bewoners-)activiteiten zich tijdens een gezellige en sfeervolle open dag op zaterdag 29 oktober in wijkcentrum de Nieuwe Stede (Capucijnenstraat 156). Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers informatie krijgen over verschillende diensten in de wijk en activiteiten in het wijkcentrum, zijn er leuke activiteiten voor jong en oud en worden er diverse (muziek-)optredens verzorgd door o.a. T-SiNG!, Os Amigos en Salsipuedes. Ook aan de lekkere trek is gedacht; het wijkrestaurant en kinderkookclub ‘Koken en zo’ maken heerlijke hapjes voor bezoekers.

De toegang is gratis evenals de koffie, thee en ranja. De organisatie van de open dag is een samenwerking tussen ContourdeTwern en wijkbestuur Korvel, Westend en St. Anna.

Korvelkerk, Bierkerk?

Dat de kerken langzamerhand leeglopen, dat is niet onbekend. Steeds meer kerken worden één voor één gesloten, omdat het aantal gelovige mensen afneemt en er dus ook te weinig mensen op af komen voor de wekelijkse kerkdiensten. Maar wat gebeurt er vervolgens met die prachtige gebouwen? Die krijgen gelukkig allemaal een nieuwe functionaliteit. Een functie die compleet anders is dan waar de kerken in eerste instantie voor bedoeld waren. Van dokterspraktijken tot bierkerken. En van huizen tot boekenparadijzen…

Lees meer

Geen censuur op de muur!

De Tilburgse muurkrant, het blosje op de wangen van de stad

 

“Stadhuis bekent corruptie”, “Foute wouten”, “Stomp niet af, stomp terug”, “Vreten op aarde”. Vanaf 1978 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Ze werden geplakt op in het oog springende plaatsen als fabriekspoorten, bushaltes, in drukke winkelstraten. Regionaal Archief Tilburg bezit een grote verzameling muurkranten en koestert ze. Eén muurkrant is Tilburgs inzending vor een landelijke verkiezing onder archieven: Stuk van het Jaar. Help Tilburg mee naar de overwinning en stem! De verkiezing Stuk van het Jaar loopt in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Lees verder

50+ dansavond

Doorgaand op de nog drukker bezochte en dus nog succesvollere dansavond van 15 januari (zie onze verzoekmail van 5 januari) is er op vrijdag 19 februari weer een dansavond in Mfa de Poorten. Van 20.00 uur tot 23.30 uur, de muziek wordt wederom verzorgd door de goede DJ Jeffrey, entree € 3,= met een hapje. Vriendelijk verzoeken wij u om onze dansavond in uw uitagenda op te nemen. Bijgaand treft het affiche aan. De locatie en de overige data liggen ook vast, wilt u dit als een vast item in de uitagenda opnemen.

Als u vragen of opmerkingen heeft dan horen we dat graag.

 

U dankend voor uw medewerking groeten wij u vriendelijk,

Namens de dansgroep Weduwen en Weduwnaars

 

Geert Heijl

 

Bijsterveldenlaan 155

5045 ZS Tilburg

013-5711986

heijlass@home.nl

Buurtpreventie is samen werken aan veiligheid

Gekkigheid natuurlijk. Het Buurtpreventieteam heeft een nuttige taak en met spanning en sensatie heeft het gelukkig niets te maken. Vrijwilligers zoals Bert en Richard lopen rondjes door de wijk en kijken gewoon wat er loos is: ligt er ergens veel zwerfafval of zijn er gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld losliggende tegels dan geven ze dat door. Ze maken een praatje met passanten en weten inmiddels goed wat er leeft in de buurt.

Bert woont al meer dan 25 jaar in de Capucijnenstraat en kent de buurt als zijn broekzak. Hij is via via met de Buurtpreventie in aanraking gekomen en vertelt: ‘Zo ‘s avonds en helemaal als het regent is er weinig te doen. Normaal lopen we door het hele gebied en zijn we een uurtje of drie onderweg’. Vandaag is de route iets korter. ‘We doen en mogen niets meer dan een ieder ander mens’ zegt Richard.
Lees verder

Play + Pray

Play + Pray is een peutergroep voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar op donderdagochtenden.

Terwijl de peuters spelen en leren, hebben de moeders de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, koffie te drinken en samen te bidden volgens het wereldwijde concept van

Biddende Moeders.

De Open Dag is op zondag 31 januari van 15:00 tot 17:00 uur aan de Thomas van Kempenstraat in Tilburg (groene poort naast de kerk; dit is de achteringang van de Margarita Mariakerk aan de Ringbaan West 300).

Info: Eugenie van Rinsum-Wolfs (06-81981297 / wolfs.jem@outlook.com)

Dag van de mantelzorg

Zaterdag 7 november  konden mantelzorgers op uitnodiging van ContourdeTwern en Wijkraad Korvel, Westend, Sint Anna mantelzorgers tijdens een muzikale verwenmiddag in De Nieuwe Stede even de dagelijkse zorgen van zich afzetten.

Erkenning

Deze middag werd georganiseerd in het kader van de  Landelijke Dag van de Mantelzorg om mantelzorgers de erkenning te geven die ze verdienen.

Lees meer

Fair trade belicht tijdens Verdiepingsmaaltijd

Hoe en wat van fair trade belicht tijdens Verdiepingsmaaltijd 11 juni

Op donderdag 11 juni is weer de maandelijkse Verdiepingsmaaltijd: een smakelijk vegetarisch diner. De locatie is als vanouds weer De Verdieping (Sint-Annastraat 20 in Tilburg). Zoals altijd streven we ernaar dat de ingrediënten op deze maaltijd voldoen aan minstens één van de volgende vier criteria: van het seizoen, uit de eigen regio, fair trade of biologisch.

Lees verder

Kleren maken de man

Te midden van de St. Annastraat huist een bijzonder klein pandje. Geen alledaagse fashion, het is meer dan dat. Het is Dress for Succes. Een vrijwilligersorganisatie die zogezegd een positieve schakel is in de gemeente. Wie of wat is Dress for Succes?

Dress for Succes kent zijn bakermat in de Verenigde Staten waar Nancy Liblin in 1996 met een schamele $ 5000 een winkel startte voor  alleenstaande werkzoekende moeders.

Lees verder

Nieuwe ontmoetingsplek in de Nieuwe Stede

Buurtkoffie Nieuwe Stede is een nieuwe ontmoetingsplek in de wijk waar wijkbewoners onder genot van een kop koffie of thee elkaar kunnen ontmoeten. Niks moet, veel mag. In de huiskamer kan bijvoorbeeld een krantje worden gelezen of een potje Rummikub worden gespeeld.

Lees verder

‘Race to the bottom’ belicht tijdens Verdiepingsmaaltijd 21 mei

Op donderdag 21 mei is weer de maandelijkse Verdiepingsmaaltijd: een smakelijk vegetarisch diner. De locatie is als vanouds weer De Verdieping, in de Sint-Annastraat 20 in Tilburg. ‘Tussen de soep en de aardappels’ zal Toon Oomen ditmaal kort iets vertellen over de zogeheten ‘race to the bottom’: het feit dat supermarkten alsmaar goedkoper proberen in te kopen bij hun leveranciers. Dat gaat op den duur ten koste van de kwaliteit. Voor dat laatste hoef je bij de Verdiepingsmaaltijd zelf niet bang te zijn. Kwaliteit en duurzaamheid staat bij alle spullen die we inkopen voorop. Niet alleen zijn alle ingrediënten vegetarisch, ook streven we ernaar dat ze voldoen aan minstens één van de volgende vier criteria: van het seizoen, uit de eigen regio, Fair Trade of biologisch.

Probeer het een keertje uit en schuif gezellig een keer bij ons aan! Bij de Verdiepingsmaaltijd van 21 mei is de inloop vanaf 18.00 uur. Om 18.30 uur wordt de maaltijd geserveerd. Kosten per persoon € 8,-; kinderen tot en met 12 jaar € 3,-.

Reserveren tot en met dinsdag 19 mei via mailadres verdiepingsmaaltijd@gmail.com.

Zie ook: Facebook/verdiepingsmaaltijd.

Lees verder

Beste vereniging,

Op donderdag 29 januari 2015 bent u welkom bij de themabijeenkomst communicatie voor sportverenigingen. Het team verenigingsondersteuning en Sport Support Tilburg van de Gemeente Tilburg hebben communicatiebureau het Inventief gevraagd een inspirerende en interactieve avond op te tuigen waarbij aandacht wordt geschonken aan hoe communicatie uw vereniging stevig op de kaart zet.

Lees verder

25 april gaat Terre des Hommes proberen om een waslijn van een kilometer met tweedehands kleding te maken! Het ambtskostuum dat de heer Noordanus onze burgemeester, aan de winkel heeft geschonken neemt het voortouw, euh… de waslijn. Maar ja, dit pak, dat voorzien is van een gedis- tingeerde krijtstreep en elegante snit, is dan ook gewend aan een leidende positie. Graag wil het vergezeld worden van vele andere kledingstukken van goede kwaliteit zodat de beoogde kilometer waslijn bereikt wordt.

Lees verder

Waarde

“Kranten als (Wijkkrant) de Koppel zijn belangrijk voor het saamhorigheidsgevoel in een wijk, je krijgt er dat echte ’thuisgevoel’ van. Met regelmatig terugblikken naar de geschiedenis van de wijk, hoe het vroeger was en wat je daarvan nu nog merkt. Maar ook het heden komt aan bod en natuurlijk de nabije toekomst. Want de wijk is in beweging!”

Erik de Ridder
Oud-wijkwethouder Korvel, Westend, St. Anna, Trouwlaan en Uitvindersbuurt.

Aanlever- en verschijningsdata

Editie 1 2021 
Deadline voor aanleveren 01 februari
Datum verschijning rond 27 februari

Editie 2 2021 
Deadline voor aanleveren 29 maart
Datum verschijning rond 24 april

Editie 3 2021 
Deadline voor aanleveren 31 mei 
Datum verschijning rond 26 juni

Editie 4 2021 
Deadline voor aanleveren 6 september
Datum verschijning rond 2 oktober

Editie 5 2021 
Deadline voor aanleveren 15 november
Datum verschijning rond 11 december

Wilt u iets ook iets aanleveren?
KLIK HIER
!

Wie Wat en Waar?

Centraal Meldpunt Gemeente
voor tips, klachten over buurt en straat
14013

Wijkagenten
Mary Clement & Martijn van Ooststroom
0900-8844
wijkagenten-korvel.tilburg-centrum@politie.nl

Sos Hulpdiensten
Altijd voor een gesprek
013-5441544
7 dagen per week, 24 uur per dag
0900-0767